Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki: (8 porcji)
  • 25 dag mięsa z kością (kurczak lub cielęcina)
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por)
  • 1 puszka (220 g) koncentratu pomidorowego 30-proc. (lub przecier ze świeżych pomidorów)
  • 4-6 woreczków ryżu
  • 1 łyżeczka jarzynki do mięs
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą (ok. 3 litry) i zagotuj.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień, a garnek przykryj. Gotuj około 30 minut.
Następnie dodaj do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu.
Gotuj do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 mi. Wywar przecedź i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zupę gotuj jeszcze 3-5 minut. Zapraw śmietaną i dodaj łyżeczkę cukru.
Dodaj ryż, posyp koperkiem lub natką pietruszki.
Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat pomidorowy dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).