Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa z makaronem

Składniki: (8 porcji)
  • porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1 2/2 litra wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 1 przecier pomidorowy 30 %
  • maggi w płynie
  • 2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki.
Wykonanie:
Porcję rosołową razem z warzywami, przyprawy zalać zimną wodą. Zagotować, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny. Szumować w miarę potrzeby. Wyjąć porcję rosołową i warzywa. Przecedzić. Dodać przecier pomidorowy lub w sezonie przetarte pomidory. Zagotować. Doprawić śmietaną i maggi, w razie potrzeby również dodać sól, pieprz. Podawać z makaronem, posypaną zieloną pietruszką.