Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Przepis na zupę pomidorową

Przepis na zupę pomidorową na zimę. Słoiczki przygotowane latem pozwolą cieszyć się aromatyczną zupą w szare, zimowe popołudnia.
Przepis na pomidorową

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 kg cebuli
  • 5–6 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • sól

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Warzywa włóżyć do rondla, zalać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadnać. Często mieszać. Przetrzeć przez drobne sito. Listki laurowe pokruszyć, bazylię posiekać, włóżyć do pomidorów, wlać oliwę, przyprawić do smaku. Mocno podgrzać, przełożyć do słoików i zachować na zimę.

Tym prostym sposobem, w czasie zimowych mrozów możemy cieszyć się smakiem lata - czerwonych soczystych pomidorów zaklętych w tym daniu przy pomocy prostego przepisu na zupę pomidorową :)

Inne strony/przepisy o zupie pomidorowej: