Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa jogurtowa

Składniki:
  • 4 duże pomidory,
  • 300 ml greckiego jogurtu
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 grubo posiekana cebula,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • 300 ml wywaru z warzyw,
  • 2 suszone pomidory w oliwie,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu,
  • sól,
  • pieprz,
Wykonanie:
Do miski grubo zetrzyj pomidory, usuwając najpierw ich skórkę. W garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, duś około 5 minut do miękkości. Dodaj pomidory i delikatnie duś dalsze 5 minut. Dodaj wywar z warzyw oraz suszone pomidory, tymianek, cynamon, sól i pieprz.
Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut. Zupę lekko przestudź i zmiksuj na puree. Dodaj jogurt i wymieszaj. Przypraw dodatkowo solą oraz pieprzem.
Jeśli danie podajesz na ciepło, podgrzej lekko zupę. Nie dopuść jednak do zagotowania, gdyż wtedy się zwarzy. Jeśli podajesz na zimno, ostudź i wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.