Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa latem

Składniki:
  • 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • vegeta
  • 3 łyżki dobrej oliwy
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz ze skórki. Połowę zmiksuj, drugą zaś drobno pokrój. Cebulę pokrój w piórka, usmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj zmiksowane pomidory i około 1 litra wody lub, dla lepszego smaku, bulionu z kurczaka. Gotuj ok 15 minut, następnie dodaj pokrojone pomidory, posiekane zioła i przyprawy. Gotuj jeszcze około 10 minut.
Śmietanę dodaj bezpośrednio do zupy bądź na talerz, zależnie od preferencji.
Podawaj z kluseczkami lub grzankami z zapieczonym żółtym serem.