Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa na szybko

Składniki:
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka oleju i sól
  • 100 g makaronu do zupy
  • 1 cebula i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bulionu w proszku
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Z pomidorów usuń twarde zgrubienia. W garnku zagotuj ok. 2 litry wody. Pomidory zblanszuj i usuń z nich skórkę. Następnie odłóż do ostygnięcia. Makaron włóż do wrzącej, osobnej wody z niewielką ilością oleju. Ugotowany przełóż na sitko, przelej zimną wodą i osącz. Obraną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i z pietruszką podduś w oleju sezamowym. Gdy pietruszka zacznie pachnieć, dodaj 1,5 litra wody i przypraw wywarem mięsnym w proszku oraz solą i pieprzem. Pomidory pokrój na ćwiartki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj około 2 minuty. Dodaj makaron i podgrzej go w zupie. Dopraw do smaku.