Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Przepis na zupę pomidorową zabielaną

Składniki:
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,30 kg włoszczyzny
  • 150 ml śmietany
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • maggi w płynie
  • groszek ptysiowy
  • pieprz
  • sól
Wykonanie:
Włoszczyznę umyj, zalej gorącą wodą i gotuj ok. 30 minut. Przecier pomidorowy włóż do rondla, dodaj olej i podsmaż ok. 10 minut. Dodaj przecedzony wywar z jarzyn. Zupę zagęść śmietaną z dodatkiem mąki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.
Podawaj groszkiem ptysiowym bądź alternatywnie z ryżem lub makaronem.