Promujmy pomidory.     Zupa pomidorowa zawsze zdrowa.     Przepisy na pyszną zupę pomidorową.     Pomidory na zimowe wieczory.

Zupa pomidorowa na rosole

Łyżka do zupy
Składniki:
  • 0,5kg mięsa wołowego z kością
  • 0,5 kg pomidorów
  • 0,25 kg włoszczyzny
  • zielony koperek
  • 2 dag masła
  • 4 dag cebuli
  • ziele angielskie
  • liść bobkowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
Wykonanie:
Mięso opłucz, włóż do gotujęcej się wody i gotuj. Gdy już będzie na wpół ugotowane, dodaj opłukaną włoszczyznę i pozostałe przyprawy, a następnie ugotuj do miękkości. Ugotowany wywar odcedź. Pomidory opłucz, podziel na cząstki, dodaj pokrojoną cebulę oraz masło. Zalej niewielką ilością gorącej wody i ugotuj pod przykryciem. Następnie przetrzyj przez sito. Przetarte pomidory wlej do przecedzonego rosołu, dodaj sól i cukru do smaku, silnie ogrzej, dodaj zielony koperek. Czystą zupę pomidorową podawaj w talerzu lub w filiżankach, np. z pasztecikami w naleśniku, w kruchym lub półfrancuskim cieście, czy z paluszkami. Smacznego.